Президентът Румен Радев стартира консултациите за кабинет с представителите на парламентарните групи

...
Президентът Румен Радев стартира консултациите за кабинет с представителите на парламентарните групи
Коментари Харесай

Почна се! Борисов влезе при Радев /На живо/

Президентът Румен Радев стартира консултациите за кабинет с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание.

Точно в 15:00 ч. този следобяд президентът стартира първата си среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 17:00 ч. ще одобри представители на „ Продължаваме промяната – Демократична България “.
-->
" Поздравявам ви с постигнатия избирателен резултат. Българските гласоподаватели разпоредиха на вас огромната отговорност за сформиране на държавно управление. И то държавно управление, формирано допустимо най-бързо, с допустимо най-широка парламентарна поддръжка в изискванията на война и на рецесия. Като водеща политическа групировка имате значимата роля за решаването на неотложната задача – приемането на значими закони за Плана за възобновяване и резистентност. Пожелавам ви въображения и триумф ". С тези думи се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС президентът, съобщи " ДарикНюз ".

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят договаряния по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за сформиране на редовен кабинет. Двете обединения към този момент се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков и той бе определен за ръководител на 49-ия парламент. Имат общи визии и за бюджета.

е

Консултациите с останалите партии Радев ще организира на следващия ден. Последователно на " Дондуков " 2 ще дойдат " Възраждане ", Движение за права и свободи, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “.

След избора на ръководител на Народното събрание периодите към този момент са в ръцете на президента.

Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те - взема решение Румен Радев. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в Народното събрание и период от 7 дни, през който номинираният за министър председател от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма триумф, може още веднъж да има съвещания или непосредствено президентът да премине към втори изследователски мандат, който отива при втората по величина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е несполучлив, то тогава президентът в 7-дневен период би трябвало да дефинира самичък на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има крах, то най-близката допустима дата за избори е в края на юли.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР